Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagypénteki szokások, tilalmak
  2023-04-07 10:32:59, péntek
 
 



Nagypénteki szokások, tilalmak

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja, a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek. Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről.


Nagypéntekhez számos szokás,hiedelem, tilalom kapcsolódik:

Nagypénteken tilos húst enni. Az ilyenkor szokásos étrend a rántott leves, a tészta, az ecetes-hagymás hal, vagy éppen a tojásos, tejes ételek. Tipikus böjti ebéd a bableves és mákos tészta is. A böjti tilalom nem terjedt ki azonban a pálinkaivásra. Ezen időszakra is több hiedelem esik. Nagypénteken nem sütnek kenyeret, sőt a tüzet sem gyújtják be, mert a kenyér kővé válik. A pénteki napot általában szerencsétlennek vélték, a nagypénteket pedig különösen, mert a keresztény egyházban ez Jézus megfeszítésének emléknapja. Többnyire tiltották az állattartással kapcsolatos munkákat, mert úgy tartják, hogy akkor megbetegednének, vagy nem lesznek szerencsések. Voltak azonban olyan állattartással kapcsolatos műveletek, melyeknek éppen nagypéntek volt a hagyományos ideje, például a farkalásnak és herélésnek, a jószágok bélyegzésének a századforduló körül Hajdúböszörményben, Debrecenben, Nádudvaron, Balmazújvárosban. Máshol ilyenkor hajtották ki ünnepélyesen a disznócsordát. A földművelésben ugyancsak jellemző a tiltás, de annak ellenkezője is.






Nagypénteken festették a tojásokat is. A tojásfestés szokása, s a tojások díszítése az egész világon elterjedt. Magyarországon a festett, díszített tojás ajándékozása elsősorban a húsvéti locsolkodáshoz kapcsolódik. A díszített tojások festésének formái, a minták elrendezése tájegységenként változott.

Jóslásra is használták a tojást: ha nagypéntek éjjelén feltörték, s egy pohár vízbe csurgatták, a formája megmutatta, milyen lesz a jövő évi termés. Volt, ahol a lányok tojáshéjat tettek a küszöbre húsvét előtti este, hogy megtudják, mi lesz a férjük foglalkozása. Ugyanaz lesz, mint az első férfié, aki belép a házba.

Az asszonyok ilyenkor szorgalmasan takarítanak, meszelnek, hogy húsvétra tisztaság és rend legyen, mert később, ha a kinti munkák elindulnak, már nem lesz idejük erre. A húsvéti nagytakarítás a mai napig gyakorolt szokás.

A tisztasággal volt kapcsolatos a féregűzés is, melynek nagyszombat volt az ideje. Reggel, mikor először szólaltak meg a harangok, a gazdasszony kiabált, miközben söpörte a ház falát: ,,Kígyók, békák távozzatok!" Volt, ahol a fazekakat összeütögetve még nagy zajt is csaptak. Gyerekjátékként is fennmaradt a nagyszombati féregűzés. Haranggal, csengővel a nyakukban szaladták körbe a házat.

A víz különösen jelentős volt ezen a napon, tisztító erővel bírt. Úgy tartják, aki nagypénteken napfelkelte előtt megfürdik, azon nem fog a betegség. Ezt a mosdást nemcsak betegség ellen tartották jónak, hanem szépségvarázslónak is. A Tiszára járó szegedi lányok a mosdás után a füzek alatt fésülködtek, hogy a hajuk éppen olyan hosszú legyen, mint a fűzfa ága vagy a Tisza hossza. Azért tettek így, hogy szépek legyenek, ne legyenek szeplősek. Meg aki a folyó aranyos vizében megmosakszik, az fürge lesz a munkában. A nagypénteki jószágfürösztés is sokfelé ismert volt, szintén egészségvarázsló célzattal.

Időjárással kapcsolatos jóslások is kapcsolódnak ehhez a naphoz. Eső esetén jó tavaszt jósolnak, de ha nagypénteken szép az idő, akkor üszkös, rossz termés lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Címkék: kereszthaláláról, balmazújvárosban, kínszenvedéséről, egészségvarázsló, szerencsétlennek, megfeszítésének, megbetegednének, jószágfürösztés, tájegységenként, gyerekjátékként, állattartással, magyarországon, locsolkodáshoz, földművelésben, nagypéntekhez, bélyegzésének, nagytakarítás, disznócsordát, összeütögetve, pálinkaivásra, századforduló, legcsendesebb, megmosakszik, nagypénteket, szorgalmasan, nagyszombati, kapcsolódnak, ünnepélyesen, nagypénteken, ajándékozása, tisztasággal, szerencsések, foglalkozása, kapcsolatos, nagypénteki, elrendezése, keresztény liturgiában, húsvét előtti, napon emlékeznek, ilyenkor szokásos, rántott leves, böjti tilalom, kenyér kővé, pénteki napot, nagypénteket pedig, keresztény egyházban, állattartással kapcsolatos, hagyományos ideje, jószágok bélyegzésének, századforduló körül, földművelésben ugyancsak, tojásfestés szokása, Jézus Krisztus,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Nagyon különös  Tanuld meg ezt a versemet  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Őrizkednünk kell...  Radikális szeretet  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Reggel van  Az igazi szeretetért rendszeri...  Akarat  Fekete-erdő desszert  s immár én is felragyogva, ért...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép napot kívánok  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  képre írva  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Julian Brass gondolata  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hazára minden embernek szükség...  Hiányzik  Esti kép  Tanuld meg ezt a versemet  Jó éjszakát  Jónás Tamás – Végtelen b...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Adakozás  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Paul David Tripp Április 20  Paul David Tripp Április 20  Csak a fogyatkozás látható  Fekete-erdő desszert  Akik bántanak téged  Julian Brass gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Irgalom és ítélet  Mindig jusson idő nevetni  Akarat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png telefon  A kételkedés kezelése  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  George Byron - Ahogy itt jár -...  képre írva  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Szép estét  A Megváltó szolgálatában  Irgalom és ítélet  Garai Gábor - Takarítás  Akarat  Alázat  Bounty krémes  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Akik bántanak téged  Szép estét kedves látogatóimna...  Garai Gábor - Takarítás  Miért kiabálunk amikor dühösek... 
Bejegyzés Címkék
keresztény liturgiában, húsvét előtti, napon emlékeznek, ilyenkor szokásos, rántott leves, böjti tilalom, kenyér kővé, pénteki napot, nagypénteket pedig, keresztény egyházban, állattartással kapcsolatos, hagyományos ideje, jószágok bélyegzésének, századforduló körül, földművelésben ugyancsak, tojásfestés szokása, tojások díszítése, egész világon, húsvéti locsolkodáshoz, díszített tojások, minták elrendezése, pohár vízbe, formája megmutatta, lányok tojáshéjat, küszöbre húsvét, férjük foglalkozása, első férfié, asszonyok ilyenkor, kinti munkák, húsvéti nagytakarítás, tisztasággal volt, gazdasszony kiabált, fazekakat összeütögetve, nagyszombati féregűzés, nyakukban szaladták, mosdást nemcsak, mosdás után, füzek alatt, hajuk éppen, folyó aranyos, fürge lesz, nagypénteki jószágfürösztés, kereszthaláláról, balmazújvárosban, kínszenvedéséről, egészségvarázsló, szerencsétlennek, megfeszítésének, megbetegednének, jószágfürösztés, tájegységenként, gyerekjátékként, állattartással, magyarországon, locsolkodáshoz, földművelésben, nagypéntekhez, bélyegzésének, nagytakarítás, disznócsordát, összeütögetve, pálinkaivásra, századforduló, legcsendesebb, megmosakszik, nagypénteket, szorgalmasan, nagyszombati, kapcsolódnak, ünnepélyesen, nagypénteken, ajándékozása, tisztasággal, szerencsések, foglalkozása, kapcsolatos, nagypénteki, elrendezése, farkalásnak, kapcsolódik, gazdasszony, temetéséről, tojásfestés, nagyszombat, ellenkezője, napfelkelte, fésülködtek, liturgiában, debrecenben, időjárással, hagyományos, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 83 db bejegyzés
e év: 534 db bejegyzés
Összes: 13024 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3275
  • e Hét: 19850
  • e Hónap: 37233
  • e Év: 154479
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.